Κυριακή 23 Μαΐου 2010

με την ηθική των αριθμών .


13.


Με την ηθική των αριθμών.

Έφτασε στα χέρια μου τις προάλλες ένα μέιλ σε έντυπη μορφή όπου με λογιστικές προσεγγίσεις καταδείκνυε το ανίσχυρο των επιχειρημάτων περί μεγάλης αμοιβής για μικρό διάστημα εργασίας με το οποίο κρίνονται και δη κατακρίνονται από ισχυρή μερίδα της ελληνικής κοινωνίας οι εκπαιδευτικοί αυτές αλλά και προηγούμενες μέρες. Στο τέλος υπήρχε κι η παρότρυνση να το στείλουμε σε όποιον γνωρίζουμε προς ενημέρωση κατά το δυνατόν περισσοτέρων.

Το απέρριψα ενστικτωδώς διακρίνοντας λάθη στον αλγόριθμο υπολογισμού. Επαληθεύτηκα σε δεύτερη ανάγνωση. Το κείμενο, ίσως επειδή προέρχεται από όσο έκρινα από το εξωτερικό με σχετικές για τα ελληνικά δεδομένα διορθώσεις, είχε ένα θεμελιακό και μερικά επί μέρους, όχι σοβαρά, σφάλματα υπολογισμού.

Το θεμελιακό έγκειται στο γεγονός πως η αμοιβή φύλαξης παιδιών δεν υπολογίζεται με το … «κομμάτι»! Τα επί μέρους αφορούν στον αριθμό παιδιών ανά τμήμα και το ωράριο απασχόλησης ημερησίως σε διδακτικό αποκλειστικά έργο।

Ο αλγόριθμος που προτεινόταν είναι ο εξής εν περιλήψει: 3ευρώ/ώρα εργασίας/ ημέρες εργασίας/πλήθος παιδιών ανά τμήμα. Οι πράξεις έδιναν ένα τελικό αποτέλεσμα αμοιβής ετήσιας ανά εκπαιδευτικό του ύψους των 67.500 ευρώ!!!


Δεν συνηθίζω να αποτιμώ την αξία επαγγελμάτων, από τσαγκάρη μέχρι και επιστήμονα ή λειτουργό, μέσω τέτοιων αλγορίθμων για τον λόγο ότι συναισθάνομαι πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες τις οποίες οφείλω να συμψηφίζω. Ωστόσο, πιεσμένη από την κοινωνική απαξίωση του επαγγέλματος μου και της προσωπικής μου προσφοράς, σε σημείο μάλιστα που πολλές φορές έφτασα στο σημείο να σκεφτώ.. αφού με θεωρείς τεμπέλα θα γίνω… επεχείρησα να τροποποιήσω τον αλγόριθμο κάνοντας «εκπτώσεις» σε ορισμένα μεγέθη για να φτάσω –αν μπορεί να γίνει- την μέση πραγματικότητα για τους εκπαιδευτικούς στη μεσαία βαθμίδα.

Το πράγμα λοιπόν εμφανίστηκε ως εξής:

Υπολογίζω αμοιβή 5 ευρώ ανά ώρα εργασίας ημερησίως।
18 ώρες εβδομαδιαίο ωράριο διδακτικής απασχόλησης αποκλειστικά [σημαίνει 3,6 ώρες διδακτικές την ημέρα]
20 παιδιά ανά τμήμα και 6 μήνες αντί 9, απασχόλησης [επιλέγω το 6, γιατί μερίδα ανθρώπων υπολογίζουν τον χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών σε 6 μήνες κάνοντας αναγωγή ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίας]। Ήτοι 120 ώρες εργασίας διδακτικής αφού υπολογίζω τιςεργάσιμες ημέρες ανά μήνα μόνον 20!!!!


Έχουμε λοιπόν: 5Χ3,6Χ20Χ120=43.200 ευρώ ετησίως

Οι απολαβές μου την χρονιά που πέρασε έφτασαν μεικτά το ποσό των 25.627,48 ευρώ. Το ΜΚ μου είναι 9 και διανύω το 17ο έτος υπηρεσίας στο Δημόσιο।

Τι λέτε;


* ξέχασα να αναφέρω πως το μέιλ επιχειρεί να υπολογίσει την ετήσια αμοιβή ενός δασκάλου (συνήθως η βασική απασχόληση δασκάλου στα ελληνικά δημοτικά σχολεία, είναι σε ένα τμήμα κυρίως) σαν απλή φύλαξη ή ..baby sitting!..
οι πρωτοδιοριζόμενοι Δάσκαλοι έχουν 25 ώρες ωράριο διδακτικό την εβδομάδα
το αντίστοιχο των καθηγητών είναι 21
στη συνέχεια το ωράριο ρυθμίζεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο




Δεν υπάρχουν σχόλια: